Aruba getroffen door zeebeving

More
12 years 6 months ago #3719 by Lowlander
ORANJESTAD — Aruba is op 13 januari 2010 om veertien over vier 's ochtends opgeschrikt door een zeebeving met een kracht van 4.2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op een diepte van 12,2 kilometer onder zeeniveau, op een afstand van 41 kilometer ten zuiden van Aruba en 4 kilometer ten noordoosten van Cabo San Roman op het schiereiland van Paraguana, Venezuela.

De meteorologische dienst van de Nederlandse Antillen en Aruba heeft deze informatie gekregen van de Venezolaanse seismologische dienst Funvisis. De beving is in verschillende delen van het eiland gevoeld. Mensen gingen de straat op, bezochten familieleden en belden de politie. Volgens politiewoordvoerder Papito Comenencia zijn tot nu toe echter geen meldingen geweest van materiële schade als gevolg van de zeebeving. Nieuwssite Awe24.com maakt wel melding van scheuren in enkele woningen. Volgens getuigen was er sprake van een harde wind na de beving. Veel van hen omschreven de beving als de sensatie en het geluid van een naderende grote vrachtwagen. Anderen verklaarden niet één, maar twee bevingen te hebben gevoeld.

Toespraak premier
Premier Mike Eman (AVP) hield om vijf uur vanochtend een toespraak op radiozender Canal 90. Hij gaf aan dat hij door de beving is wakker geworden en dat hij direct contact heeft opgenomen met de minister van Financiën, Utilities, Communicatie en Energie Mike de Meza (AVP). Eman was er op dat moment niet zeker van of de beving te maken had met de aardbeving in Haïti van gistermiddag of dat het vanuit Venezuela kwam, zoals wel vaker het geval is. De premier maakte van de gelegenheid gebruik om via de radio nogmaals zijn medeleven te betuigen aan de Haïtiaanse inwoners van Aruba. Hij meldde ook dat hij contact heeft gehad met het Nederlandse consulaat in Haïti met de vraag hoe Aruba hulp kan bieden.

Seismologen in Venezuela meten dagelijks lichte bevingen in het Caribisch gebied, aldus de meteorologische dienst. De laatste voor Aruba noemenswaardige meldingen dateren van september vorig jaar. Toen werd op Curaçao een beving gemeten van 6.4 op de schaal van Richter. Ook in mei werd in het oostelijke deel van Aruba een beving geregistreerd, deze was 3.1 op de schaal van Richter. Op Sint Maarten werd op diezelfde dag een beving gemeten van 4 op de schaal van Richter.

Bron: Amigoe

Please Log in to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #3722 by esmee
Wat een eng idee. Ik denk dat deze beving een gevolg is van de beving op Haïti.Je ziet dat het Caribisch gebied precies op een scheidingslijn ligt. Hopen dat het bij deze beving blijft.

Please Log in to join the conversation.

Time to create page: 0.454 seconds